Säsongen för de svenska jordgubbarna är kort och intensiv. Och det är väl få tider på året som vi längtar så mycket till som när jordgubbarna mognar.

Först är man alldeles lycklig över att få stoppa dem i munnen naturella och bjuda dem med bara grädde eller glass efter en god sommarmiddag. Sedan tröttnar man och börjar fundera på saft och sylt. Men varför inte förlänga njutningen och laga till dem lite grand för omväxling skull?
Det egna favoritreceptet – importerat från Sicilien – är skivade jordgubbar som får dra i ett glas med färskpressad apelsinjuice och kanske lite socker. Det smakar sol.
Våga pröva nya smakkombinationer, som jordgubbar och kanel, eller varför inte jordgubbssallad med basilika, balsamvinäger och peppar till grillat. Några solmogna jordgubbar doppade i choklad kan vara alldeles tillräckligt efter en middag som dragit ut på sommarnatten. En annan annorlunda dessert är att servera bären med grönpepparsås.

Tänk på att jordgubbar har kort hållbarhet och ska förvaras svalt. Vänta med att rensa och skölja till strax innan de äts. Om man vill frysa in dem blir det bäst resultat om de sockras lätt.
Jordgubben är botaniskt sett inte något bär utan en sorts skenfrukt. De små kärnorna på jordgubben är små nötter och det vi äter och kallar jordgubbe är en blombotten som sväller upp och blir saftig.
Först på 1800-talet uppstod genom korsning av två amerikanska, vilda jordgubbar den typ av jordgubbe vi har i dag, stora söta och fulla med smak.

En tallrik med jordgubbar är inte så dumt att läska sig med som mellanmål i sommarvärmen med tanke på att de innehåller 90 procent vatten och dessutom är mer C-vitaminspäckade än citrusfrukter. Tio gubbar och du har klarat av dagsbehovet av C-vitamin.
Bara i Sverige produceras varje år mellan 20 och 30 miljoner liter jordgubbar för handeln. Dessutom importeras avsevärda mängder praktiskt taget året om från Sydeuropa, Israel, Kalifornien, Sydamerika och Nya Zeeland.